8 VIRHETTÄ JOITÄ SUOMALAISTEN PITÄISI VÄLTÄÄ KANSAINVÄLISESSÄ KAUPANKÄYNNISSÄ

http:__www.xport.fi_en_8-mistakes-finns-should-avoid-when-doing-business-overseas

Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

1. Älä usko kaikkea mitä kuulet.

Suomessa suullinen sopimus on erittäin sitova. Esimerkiksi työ- ja vuokrasopimukset saatetaan sopia suullisesti. Suomalaisten ei tulisi olettaa, että muut olisivat epäluotettavia, mutta heidän tulisi suhtautua kriittisesti liioiteltuihin ja harhaanjohtaviin lausuntoihin ja asiakirjoihin. Olemalla huolellinen kaikessa kansainväliseen kaupankäyntiin liittyen ja tutkimalla yritysten ja kumppaneiden taustatiedot voit parantaa menestys mahdollisuuksiasi huomattavasti.

2. Älä oleta, että koko markkina on samanlainen.

Käyt sitten kauppaa Kaakkois-Aasiassa tai Yhdysvalloissa, rajaamalla markkinat tarkkoihin segmentteihin parantaa markkinoinnin tavoittavuutta ja tätä kautta kasvattaa myyntiä.

3. Älä pelkää käyttää englantia tai muuta paikallista kieltä.

Useimmat ihmiset arvostavat, että vieraan kielen eteen on nähty vaivaa. Jos et ole täysin varma kieliopista ja oikeinkirjoituksesta sähköposteissa, markkinointimateriaaleissa ja muissa dokumenteissa voit myös käyttää ammattilaisia jotka voivat oikolukea tekstit puolestasi.

4. Älä loukkaannu jos joku on myöhässä.

Amerikkalaiset ja suomalaiset ovat ylpeitä siitä, että ovat aina ajoissa. Sen sijaan Arabit ja jotkut eurooppalaiset kulttuurit (espanjalaiset ja italialaiset esimerkiksi) eivät pidä tätä niin tärkeänä. Se ei ole henkilökohtaista, vaan on kulttuurikysymys!

5. Älä aina odota nopeita kauppoja.

Riippuen siitä missä teet liiketoimintaa, tietty aika vaaditaan suhteen ja luottamuksen rakentamiseksi. Jossain tapauksissa on parempi välttää kaupankäyntiä ja keskittyä rakentamaan luotettava suhde ensin.

6. Älä oleta että että joka maassa tasa-arvo on samalla tasolla kuin Suomessa.

Tasa-arvosta ollaan ylpeitä Suomessa ja Pohjoismaissa, mutta tilanne ei ole sama kaikissa maissa. On parempi välttää aloittamasta keskustelua tai ottamasta liian tiukasti kantaa tasa-arvoon, naisten oikeuksiin, julkiseen terveydenhuoltoon tai muihin vastaaviin aiheisiin.

7. Älä oleta, että pukeutumiskoodi on sama kaikissa maissa.

Ota selvää etukäteen minkälainen pukeutuminen on sopivaa kyseisissä maissa eri tilanteissa. Business pukeutuminen saattaa vaihdella suuresti eri maissa, kuten saattavat erota myös hyväksyttävät värit, vaatimattomuus sekä mikä on sopiva pukeutuminen naisille.

8. Älä unohda olla utelias!

Kysele, ole aktiivinen ja tiedonjanoinen.

Jos sinulla on kansainvälistä liiketoimintaa ja haluat kehittää kulttuurien välistä viestintää, joko yleisellä tasolla tai tiettyyn maahan kohdistettua, voit lukea lisää verkkosivuiltamme tai voit ottaa yhteyttä Xportin tiimiin täällä:

http://www.xport.fi/palvelut.html#kansainvalinenviestinta

http://www.xport.fi/en/international-communications.html

 

 

20.8.2014 Natalia Moose, Projektikoordinaattori, Xport

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s