9 ASIAA MITÄ SUOMALAISTENYRITYSTEN TULISI MIETTÄ KUN HE OSALLISTUVAT KANSAINVÄLISILLE MESSUILLE

Kansainvälisille messuille osallistuminen voi olla kallista ja viedä paljon aikaa. Messuilta saatavat kontaktit ja niiden hyödyntäminen ja kääntäminen lopuksi myynneiksi maksavat messukulut parhaassa tapauksessa monin kerroin takaisin. Saadaksesi parhaan hyödyn irti kansainvälisistä messuista pidä nämä vihjeet mielessä.

1. Selvitä mitä rahoitusta yrityksesi voi saada

Tekes, TEM ja ELY-keskus tarjoavat erilaisia rahoitusvaihtoehtoja yritysten kansainvälistymishankkeisiin.Tukiohjelmat muuttuvat ajoittain, tutustu ajankohtaisiin ohjeisiin ELY-kekuksen sivuilla: http://www.ely-keskus.fi/web/ely/yrityksen-kehittamisavustus

2. Määrittele tarkasti MIKSI haluat mennä messuille

Jos sinulla on selkeä ajatus miksi osallistut kansainvälisille messuille on paljon todennäköisempää, että asetat itsellesi tavoitteita ja saavutat ne. Joitakin syitä miksi kansainvälisille messuille kannattaa mennä:

  • Kun viet tuotteitasi uusille markkinoille
  • Jos haluat medianäkyvyyttä yrityksellesi tai tuotteillesi
  • Jos haluat tavata potentiaalisia sijoittajia
  • Jos haluat tehdä analyysia kilpailijoista ja markkinoista
  • Verkoistoitumaan
  • Hakemaan uusia kontakteja

3. Aseta selkeät ja yksityiskohtaiset tavoitteet

Sen jälkeen kun olet miettinyt miksi osallistut messuille on syytä asettaa selkeät ja ykstyiskohtaiset tavoitteet mitä haluat saavuttaa kun olet messuilla. Tee suunnitelma ja strategia miten saavutat asettamasi tavoitteet. Mitä tarkempi, sen parempi.

4. Selvitä ennen messuja markkinointi- ja verkostoitumiskanavat

Älä oleta, että ihmiset löytävät sinut ja kaikki verkostoituminen tapahtuu messujen aikana. Tutki osallistujaluettelo ennen messuja ja lähesty haluamiasi yrityksiä/ henkilöitä ja yritä sopia tapaamisia messuille. Harkitse myös LinkedIn palvelua vaihtoehtoisena kanavana.

5. Panosta koulutukseen ja valmennukseen

On tärkeää olla ajan tasalla toisen osapuolen kulttuurista ja käytännöistä. Valitse sopiva ryhmä osastollesi ja tiedosta heidän vahvuudet ja heikkoudet. Ovatko he mukavuusalueellaan esitellessään ja myydessään tuotteitasi. Harkitse minkälainen koulutus parantaisi mahdollisuuksia menestyä paremmin messuilla.

6. Suunnittele markkinointimateriaalit huolellisesti

Pidä messujen tapahtumapaikka mielessä kun suunnittelet messu- ja markkinointimateriaaleja. Varmista, että messuosasto ja markkinointimateriaalit on suunniteltu kohdeyleisöllesi, kieli ja visuaalinen ilme pitäisi olla linjassa paikallisten odotusten kanssa.

7. Varaa riittävästi aikaa messujen jälkihoitoon

Messujen jälkihoito on yhtä tärkeä ellei jopa tärkeämpi kuin itse messut. Tee muistiinpanoja koko messujen ajan siitä keneen haluat olla yhteydessä? Milloin? Miten? Miksi?

8. Suunnittele miten lasket sijoitetun pääoman tuoton (ROI=return on investment)

Kehitä selkeät mittarit mitkä määrittelevät ovatko messut onnistuneet. Messujen rahallinen tuotto on tärkeä, mutta ei ole ainoa menestyksen mittari. Muita mittareita ovat esimerkiksi uusien potentiaalisten asiakkaiden määrä, tutkimuksen positiiviset tulokset, uusien jälleenmyyjien löytäminen. Mittariston luominen mikä määrittelee sinun messumenestyksen auttaa säästämään rahaa ja määrittelemään mille messuille kannattaa osallistua. Tässä yksinkertainen taulukko millä voi laskea messujen onnistumisen: http://www.exhibitorcentral.com/ExhibitForms/tstips/ec_measuringresults.pdf

9. Vieraile ⇒ Hanki osasto ⇒ Pyri esiintyjäksi

Jos löydät messut mitkä voisivat sinulle hyvin, voit edetä askel kerrallaan. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna voit osallistua messuille vieraana ja tutustua messujen ilmapiiriin. Jos messut ovat sopivat sinulle, seuraavana vuonna voit edustaa omalla osastolla. Seuraava askel voi olla, että pyrit esiintyjäksi messuilla järjestettävään tilausuuteen jossa voit olla esimerkkinä muille osallistujille. Kun etenet askel kerrallaan ja menestyt voit kasvattaa uskottavuutta järjestäjien ja vakio messuvieraiden keskuudessa. Jos teet joka vuosi enemmän kuin edellisenä vuonna se kehittää yritystäsi tasaisesti ja mahdollisuuksia menestyä.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan kansainvälisille messuille tai jos haluat valmistautua messuihin voit lukea lisää alla olevista linkeistä tai ota yhteyttä Xportin väkeen http://www.xport.fi/expoxport.html

 

Natalia Moose, Projektikoordinaattori, Xport (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s