GUEST BLOG POST: ONKO OK OLLA SUOMALAINEN MAAILMALLA?

Maria Hanhisalo, Toimitusjohtaja, VM Carpet

Guest blogger: Maria Hanhisalo, Toimitusjohtaja, VM-Carpet Oy

Me suomalaiset olemme mielenkiintoista kansaa. Toisaalta meillä on uhon sekainen kuvitelma omasta erinomaisuudestamme verrattuna muihin kansoihin ja toisaalta heikko itsetunto estää meitä tuomassa esille oikeaa osaamistamme ja vahvuuksiamme rohkeasti. Nämä aikaansaavat ongelmia erityisesti, kun pyritään kasvattamaan vientiä.

Mistä me sitten saamme olla aidosti ylpeitä? Olemme tarkkoja, pysymme hyvin aikataulussa ja olemme edelleen kansainvälisesti verrattuna luotettavia. Olemme tekijäkansaa. Missä kohtaa puolestaan luulemme, mutta emme välttämättä tiedä? Joskus kuvittelemme, että laatumme on niin paljon erinomaisempaa kuin muualla, että se pelkästään riittää myymään hienot tuotteemme. Kuvittelemme että osaamme paremmin kuin missään päin maailmaa, ja ajattelemme vielä, että kaikki sen tietää eikä siitä tarvitse sen enempää huudella. Sehän olisi vähän rumaakin, omaansa kehua. Kumpaa tämä on; ylpeyttä vai pelkoa? Vai molempia?

Kun amerikkalainen kertoo tuotteistaan tai osaamisestaan, on se niin hienoa ja loistavaa, ettei ylisanoja ole olemassakaan. Suomalainen kertoo vain faktat, niihin voi luottaa ja se on koko totuus asiasta. Ongelma on siinä, että amerikkalainen ottaa ylisanoista puolet pois ja jos suomalaisen kertomasta ottaa puolet pois, jää jäljelle vain rippeet. Ei vakuuta asiakasta.

Kiinalainen ei koskaan sano ei. Vaikka olisi sanottava ei, ei hän sitä sanaa käytä. Ei hän myöskään kerro, ettei ymmärtänyt. Tätä samaa tapahtuu Japanissa, mutta heillä on tietyt kiertoilmaisut, jotka tunnistamalla voi tietää että nyt tuli kielteinen vastaus. Onko meillä tästä jotain oppimista? Kyllä on. Suomalainen kun helposti sanoa töksäyttää EI, ennen kuin ehtii edes miettiä muita vaihtoehtoja. Jos täytyy sanoa ei, sen voi sanoa pehmeämminkin, kuitenkin selkeämmin kuin Kauko-Aasiassa on tapana. Tämä jättää jatkokeskusteluille mahdollisuuden.

Maria Hanhisalo istumassa matolla

Mitenkäs sitten Etelä-Euroopassa? Mitä sieltä voitaisiin oppia? Ainakin siellä tullaan lähelle. Moiskautetaan korvanjuureen ja kätellään lämpimästi. Puhutaan puuta heinää eli niin sanottua small talkkia ja verkostoidutaan. Tämä on meille suomalaisille hankalaa. Turvavälimme muihin ihmisiin on käsivarren mitta ja turhan puhuminen vie vain turhaa aikaa. Tämä vaatii harjoitusta.

Entäpä sitten rakas naapurimme Ruotsi? Onko sieltäkin jotain opittavaa? Kyllä, varmasti paljonkin. Eniten itseäni harmittaa se, että melkein aina kun markkinoille tulee joku hyvän näköinen uusi konsepti, kuinka ollakaan se on, ei suomalaista vaan ruotsalaista alkuperää. Tai vaihtoehtoisesti tanskalaista. Ruotsalaiset osaavat konseptoida ja kaupallistaa. Sitä voisimme heiltä oppia.

Onko ok olla suomalainen maailmalla? Ehdottomasti on! Parasta mitä voimme kansainvälisen kaupan eteen tehdä, on oppia rohkeasti tunnistamaan se, missä olemme hyviä ja tuomaan sitä myös terveesti esille. Lämpimästi ja reippaasti, ihmisiä kohdaten. Harjoitellaan tätä, kun tavataan.

Kaupallista loppuvuotta toivottaen.

Tutustu VM Carpet tuotteisiin täällä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s