KOKEMUKSIA TYÖHARJOITTELUSTA XPORTISSA

Antti-Pekka hard at work in the Xport office

Antti-Pekka hard at work in the Xport office

Työharjoitteluni Xportissa alkaa olla lopuillaan, joten nyt on hyvä aika katsoa vähän taaksepäin ja kerrata mitä parin kuukauden harjoittelujaksoni on pitänyt sisällään. Kaksi kuukautta on lyhyt aika, mutta minut on otettu hyvin mukaan porukkaan, ja mielekkäitä projekteja on riittänyt heti alusta alkaen.

Opinnäytetyölle löytyi aihe heti ensimmäisenä aamuna ja sainkin vastuulleni asiakkaalle tehtävän markkinatutkimuksen suunnittelun ja toteutuksen. Tämä oli loistavaa, sillä pääsin testaamaan Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja Leónin yliopistossa oppimaani suoraan käytäntöön; asiakkaan tarpeiden selvittäminen ja tavoitteiden asettaminen tutkimukselle, markkinatutkimuksen suunnittelu ja hyväksyttäminen asiakkaalla ja sitten itse tutkimuksen pariin. Opinnäytetyöni tavoitteiksi tuli mm. markkinoiden segmentoiminen kuluttajatottumuksiin perustuen. Projekti jatkuu vielä harjoittelun jälkeenkin segmentin valinnalla yhdessä toimeksiantajan kanssa, ja siihen liittyvillä tarkemmilla tutkimuksilla. Ja pitäähän se opinnäytetyökin vielä kirjoittaa.

Opinnäytetyön lisäksi olen päässyt sekä suunnittelemaan että toteuttamaan erilaisia kehitysprojekteja, aina nettisivujen ulkoasun päivittämisestä markkinatutkimusten ym. projektien hallitsemista helpottavien ratkaisujen suunnittelemiseen ja testaukseen. Lisäksi olen ottanut osaa erinäisiin asiakkaille tehtäviin projekteihin kuten em. markkinatutkimuksiin sekä lisäksi partnerihakuihin. Yhdessä nämä projektit ovat opettaneet paljon yritysmaailman tarpeista, ja miten omaa osaamista voi hyödyntää työelämässä. Nyt vähän harmittaa että asenne esimerkiksi Ruotsin kielen opiskelua kohtaan oli aikanaan kovin negatiivinen.

Kolmas osa-alue työharjoittelussani onkin sitten ollut myyntityö. Minulla on aikaisempaa kokemusta kuluttajamyynnistä niin kasvotusten kuin puhelimessa, joten Xportilla tekemäni B2B-myynti on ollut erittäin opettavaista. Tiesin ennakkoon että yritysmyynti, ja etenkin julkiselle sektorille myyminen, ovat pitkäjänteistä hommaa – silti oli aluksi turhauttavaa kun kaupan ”klousaaminen” venyi ja venyi. Oli kuitenkin hieno huomata että myyntiprosessi noudatteli melko hyvin sitä miten se koulussa opetettiin.

Haluan vielä sanoa työympäristöstä sen verran, että Xport ymmärtää hyvin mitä työharjoittelu on. Harjoittelu sopeutetaan harjoittelijan mukaan ja toiveita kuunnellaan, mutta toisaalta haastetaan erilaisilla tehtävillä ja uskalletaan antaa vastuuta. Olen tuntenut olevani tasavertainen jäsen työporukassamme, ja on ollut erittäin motivoivaa huomata että ideoitani kuunnellaan, kritisoidaan mutta myös arvostetaan. Suosittelenkin lämpimästi Xportia harjoittelupaikkana muillekin opiskelijoille!

Antti-Pekka Ristilä, International Business Degree Student, Seinäjoki UAS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s