Myyminen Amazonissa 6: Varastojen sijainti, tuotteiden merkinnät ja lähettäminen

 

Onko Amazonilla useampi varasto jokaisessa maassa? Voinko päättää mihin lähetän varastoni?

o  Ensinnäkin Amazonin varastoja kutsutaan Fulfilment Centereiksi, sillä sieltä asiakkaiden tilaukset täytetään (fulfil) osana FBA:ta.

o  Euroopassa on monia Fulfilment Centereitä, esim:

 • Iso-Britannia – 21
 • Ranska – 8
 • Italia – 4
 • Espanja – 6
 • Saksa – 18
  • –          Plus Amazon.de:llä on 2 FC:tä Tšekissä ja 5 Puolassa
 • Kaiken kaikkiaan Euroopassa on 65 FC:tä verrattuna Yhdysvaltojen 121

o  Linkki, josta saa lisätietoa: http://www.mwpvl.com/html/amazon_com.html

o  Yksi asiakkaistani kysyi: voinko valita varaston? Voi olla, että olisi halvempaa lähettää Pohjois-Saksaan Suomesta. Valitettavasti vastaus on ”ei”.

o  Amazon valitsee varaston puolestasi varatessasi kuljetusta. En ole varma valinnan kriteereistä, mutta vaikuttaisi siltä, että tuotteen kategorialla on merkitystä.

o  Useinkin olen varannut kuljetuksen samalle toimittajalle ja samaan aikaan ja saanut kaksi eri toimitusosoitetta. Esimerkiksi keittiöpyyhkeet ja liinavaatteet lähetettiin eri paikkoihin.

o  Kokemuksesta voin sanoa, että ensimmäisen sijoituksen jälkeen Amazon ei vaihda sijoituksia tuleville kuljetuksille.

o  Varoituksen sana. Olen maininnut aiemminkin, että mikäli varastoit tuotteitasi ulkomailla, sinun tulee rekisteröityä maksamaan ALV:tä. Ole myös varovainen, sillä myydessäsi Saksan Amazonissa, he voivat pyytää sinua säilömään varastoa Tšekissä tai Puolassa.

o  Mikäli et suostu, sinun tulee maksaa korkeampia fulfilment maksuja. Mikäli suostut, niin sinun tulee rekisteröityä maksamaan ALV:tä, mahdollisesti jopa molempiin maihin.

o  Neuvoni on, että alussa EI kannata laittaa varastoa näihin maihin. Ei ennen kuin Amazon on tullut tutuksi ja tiedät missä tuotteillesi on kysyntää.

 

Mitä sääntöjä tuotteiden lähettämisessä on? Onko minun lähetettävä kokonainen lavallinen?

o  Tämän suhteen Amazon on sekä joustava, että tiukka.

o  Joustavuutta on siinä, että sinun ei tarvitse lähettää koko lavallista, vaan voit lähettää vaikka vain yhden laatikon, mikäli haluat. Voit lähettää jopa eri tuotteita yhdellä lavalla.

o  Tarkkoja he ovat siinä, kuinka varaat kuljetuksen Seller Centralista ja kuinka tuotteet on paketoitu. Kerromme tuotteiden pakkauksista lisää tulevalla videolla, mutta kuljetuksen varaamisesta…

 1.       Ensin mene Inventory välilehdelle Seller Centralissa
 2.       Valitse tuotteet, joita haluat lähettää ja klikkaa Send/replenish inventory
 3.       Tässä kohdassa Amazon varmistaa toimitusosoitteen
 4.       Kuljetusta varatessasi sinun tulee vahvistaa:
 •       Toimitatko lavoja vai laatikoita? (Sanotaan, että lähetät laatikoita)
 •       Kuinka monta laatikkoa lähetät?
 •       Mitä kukin laatikko sisältää esim. 3 x tuote A, 5 x tuote B?
 •       Mitkä ovat kunkin laatikon mitat (leveys x pituus x korkeus)

o  Tämä on pikkutarkkaa työtä ja isojen tilauksien kanssa aikaa vievää, mutta vaivan arvoista, jos sen tekee kerralla oikein. Et todellakaan halua, että toimituksesi hylätään FC:n ovella!

 

Mitä merkintöjä laatikko tai lava tarvitsee?

o  Kun olet täyttänyt kaikki tiedot laatikosta/lavasta niin Amazon toimittaa sinulle merkintätarran, jonka lataat PDF -tiedostona, tulostat ja laitat jokaiseen pakettiin.

o   Nämä ovat laatikkokohtaisia, syöttämiesi tietojen mukaisesti. Siten FC tietää tarkalleen mitä mikäkin laatikko sisältää. Jokaista tulisi käyttää vain kerran eikä niitä tulisi kopioida.

o  Mikäli laatikkosi painaa 15-30 kg, tulee sinun laittaa sen kylkeen myös HEAVY (painava) tarra. Nämä voi myös ladata Amazonilta, kuten merkintätarratkin.

o  Jos toimitat tuotteet lavalla, niin tarvitset laatikoiden pakkausmerkintöjen lisäksi 4 lavamerkintätarraa, jotka sinun tulee laittaa lavan jokaiselle reunalle sen jälkeen kun se on vuorattu kelmulla.

o  Muista myös, että vaikka lähetät tuotteet lavalla, ei yksi tuote saa ylittää 30 kiloa ja yksittäisen paletin ei saa olla korkeampi kuin 1.8 metriä (mukaan lukien lava) eikä saa painaa yli 500 kiloa.

 

Vielä yksi vinkki. Kun toimituksesi on lähtenyt, mene takaisin Seller Centraliin. Syötä seurantanumero, mikäli saatavilla ja muista klikata Mark as shipped – sen unohtaminen on yksi syy siihen miksi toimituksesi voisi tulla hylätyksi FC:n ovella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s